Google+

duminică, 14 iulie 2019

Căciulata. Cum mi-am petrecut sfârșitul lunii (iunie).

Anno Domini MMXIX. Ziua 28 a lunii zeiței Iunona, cea care a avut ca principal merit faptul că a reușit să se răzbune pe toate femeile, fie ele muritoare sau zeițe, cu care soțul său a înșelat-o. Și, credeți-mă, cu domnul Zeus ca soț, aceasta reprezintă o performanță fabuloasă. Fără îndoială, dacă ar fi avut norocul să-și exercite profesia de zeitate în era creștină, caracterizată (în unele opinii) prin post și rugăciune, zeița Iunona ar fi fost cea mai ferventă adeptă a celebrului dicton „răzbunarea este arma postului”.
Dar, cum spunea și Domnul când vorbea despre Lucifer, să revenim la cornutele noastre: exact în această minunată zi, după ce scăpă pe centura ocolitoare a Călimăneștiului de tirul din fața sa, pe care șoferul bulgar îl dădu la adăpat, cu cele 20 de tone de ciocolată din el cu tot, în râul Olt, Abatele de la Regulă descinse în forță la dispeceratul comun al hotelurilor Cozia Nostra, Oltul și Căciulata:
-Bună să vă fie inima, rosti Abatele cu tonul unui medic cardiolog. Aveți cumva un loc disponibil pentru o noapte?
-Un moment, domnu’, răspunse pe nas, ca o centralistă de la telefoane în era premergătoare introducerii telefonului fix cu disc, o doamnă dolofană, cu aer de Cerber paznic pe malul Oltului, cu o pungă de Styx-uri în mână.
-Avem doar la Hotel Căciulata, că în perioada asta e mulți pensionari trimiși prin Casa de Sănătate. Da’ acu’, în sezon, e scump, să știți, 190 de lei pe noapte. Dar aș putea să vă trimit la Vila Liliacul, uite-o colo, zise doamna arătând cu degetul pe fereastră către un edificiu tern. Acolo e numai 125 de lei.
-Nu, mulțumesc, răspunse Abatele, trecându-i imediat prin minte că denumirea de Vila Liliacul ar putea proveni de la zăcămintele de guano de pe cearșaf. Rămân la Hotel Căciulata.
-Bine, eu v-am avertizat! Aveți aici bonul fiscal și cel de 20 de lei pentru micul dejun. Dar atenție, zise Cerberul privind mustrător către pantalonii trei sferturi ai Abatelui, în restaurant nu este permis accesul decât cu o ținută decentă, cu pantaloni lungi. Am pus și anunț pe ușă, arătă mândră doamna cu degetul.
-Hi, hi, răspunse Abatele, vă mai sugerez ceva: femeilor ar trebui să le permiteți accesul în restaurant numai cu batic pe cap, ca la biserică.
Și porni Abatele, porni, către recepția Hotelului Căciulata:
-Aveți camera 609, zise domnișoara de la recepție. Micul dejun mâine dimineață începând cu ora 7. Îmbrăcat cu pantaloni luungi, mai strigă după mine, când, în timp ce mă îndreptam spre lift, îmi zări pantalonii trei sferturi. Aveeți? – chicoti domnișoara.
-Dacă nu aveți, găsiți la tarabele de peste drum, îmi spuse binevoitor un domn pensionar care tocmai ieșea cu prosopul după ceafă de la piscină.
-Nu rentează pentru domnul, răspunse mustrător domnișoara de la recepție. Stă doar o noapte, deci nu are dreptul decât la un mic dejun. Prețul lui e 20 de lei, o pereche de pantaloni lungi la tarabe costă minim 50 de lei, deci nu se justifică. Dacă nu are pantaloni lungi, mai bine stă nemâncat, n-are rost să dai 50 de lei ca să mănânci de 20.
Mi-am lăsat bagajul în cameră și am pornit la explorarea împrejurimilor și la exploatarea împrejurărilor. Tarabele erau pline cu pantaloni de baie cu niște combinații stridente de culori, ce i-ar fi făcut să pălească de invidie până și pe fabricanții de stindarde pentru țările africane. Niciun pictor nu ar fi putut trânti așa ceva pe pânză, fără riscul de a fi suspectat de cele mai variate boli psihice.
-Ooo, dar văd că aveți și pantaloni lungi, exclamă Abatele.
-Cum să nu, domnu’, e musai, de când s-a băgat la ‘oteluri regula că nu mai e voie să mănânci la restaurant fără pantaloni lungi. Vin tot felu’ de căscați în stațiune numai cu pantaloni scurți și noi le sărim în ajutor ca să nu moară dă foame, he-he...! Nici noi, nici ei, he-he...!
Abia am avut timp să cumpăr pentru un prieten a cărui zi de naștere se apropia, un cadou rafinat, un prosop bleumarin cu doi delfini roz, la care, de pe un țărm simbolist violet, privea distrat un tigru galben-maroniu, când începu deodată o ploaie subversivă, trimisă pesemne de Soros ca să înjumătățească veniturile comersanților români cinstiți de șlapi și piei de cloșcă.
Și-n timp ce alergam spre hotel cu scopul manifest de a evita contactul cu apa, cum ar veni, îmi sări deodată în față un obiectiv cu un potențial turistic extraordinar: Șanțul Constantin Brâncoveanu de pe marginea drumului. Probabil că ăsta face joncțiunea mai încolo cu celălalt șanț de referință al stațiunii, Șanțul Tudor Vladimirescu, mi-a trecut imediat prin minte.


A doua zi dimineață am părăsit stațiunea. În urma mea, am lăsat eternul conflict între generații: generația de peste 60 de ani, așezată seară de seară la terasele unde cântau Gabriel Dorobanțu și Dan Spătaru, privind dezaprobator la dezmățul generației, mai puțin numeroase, între 40 și 50 de ani, care urla cot la cot cu Pepe. Din fericire, cea de-a treia generație, care ar fi agravat și mai mult conflictul, nu era prezentă: cine să mai vadă tineri pe acolo, căci ei erau de mult plecați în străinătate?!
-Rămâneți, rămâneți, unde fugiți așa? – strigară în urma Abatelui de la Regulă patronii teraselor. Nu suntem refractari la nou, mâine seară vom difuza șlagăre de ultimă oră din repertoriul internațional: „Mister lova, lova/ Mister Bombastik...!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu