Google+

marți, 7 august 2012

Azi, despre teribilul război radiofonic al neînfricaţilor francezi


Dragi cititori, în spiritul eternei prietenii dintre francezi şi ţiganii români din faţă de la Notre Dame, nu putem să nu celebrăm azi Acordul dintre Churchill și De Gaulle privind organizarea Forțelor Franceze Libere, încheiat la data de 7 august 1940.
Încheierea acestui acord, spun istoricii englezi, nu este decât consecinţa nefericită a primirii în Marea Britanie, după capitularea Franţei în faţa Germaniei, a lui De Gaulle, împreună cu mai mulţi soldaţi francezi.
Nici n-au ajuns bine franţujii în Anglia, că s-au şi luat să facă ceea ce se pricepeau ei cel mai bine, adică să vorbească. Şi, mai mult, s-au oploşit francezii chiar la Radio BBC, de nu-i mai scoteai de acolo nici dacă îi ameninţai cu munca. Zadarnic au încercat englezii, într-o primă fază, să scape de ei tăindu-le emisia- când începea să vorbească De Gaulle până şi echipamentele tehnice intrau în sevraj de nu te mai înţelegeai cu ele.

Dar, în curând, nemţii au simţit pe pielea lor vitejia războinicilor radiofonici francezi. 
“Luptă al dracului de bine la radio”, obişnuia să spună admirativ despre francezi chiar Erwin Rommel, supranumit pentru calităţile sale “vulpea deşertului” (reuşea să se strecoare în atac la fel de bine pe cât reuşeau să se strecoare francezii în retragere).
Cât timp francezii au vorbit pe unde scurte, nemţii au putut cât de cât compensa acest fapt, introducând pe câmpul de luptă noile tancuri Tiger.

Când francezii au început să vorbească pe unde medii, pe nemţi i-a cuprins disperarea şi au încercat să reziste punând în practică proiectele celebrelor rachete V1 şi V2.

Însă când francezii au început să vorbească pe unde lungi, nemţii au intrat în panică generalizată, realizând că nici măcar noile proiecte de avion supersonic nu-i mai pot salva de la dezastru.
Se spune că, pentru a nu mai fi nevoiţi să-i asculte pe francezi la radio, unii comandanţi germani din Franţa ocupată au iniţiat, la începutul anului 1944, tratative secrete cu Aliaţii, invitându-i să debarce în iunie 1944 în Normandia.
Dacă aveţi impresia că după debarcarea încununată de succes din Normandia, vitejia francezilor vorbitori la BBC s-a mai potolit, vă înşelaţi. În august 1944 aceştia au organizat ceea ce De Gaulle considera a fi cea mai dificilă operaţiune din tot războiul- defilarea armatei franceze eliberatoare în Paris, în timp ce restul Aliaţilor o ardeau aiurea înspre graniţa cu Germania.

Un comentariu:

  1. Continuara apoi timp de 60 de ani sa lucreze din ce in ce mai putin, sa produca branza din ce in ce mai puturoasa si sa bea vin naspa dar botezat cu numele de Champagne pana ajunsera la fundu' sacului.

    RăspundețiȘtergere