Google+

marți, 27 august 2013

Stupoare astăzi după ce un avion militar MIG-21 a luat foc abia la aterizare*



Un MIG-21 a luat foc astăzi la Bacău în timpul aterizării, incident în urma căruia gradul de încredere în robustele avioane a crescut cu peste zece puncte procentuale: de mult timp nu s-a mai întâmplat ca un MIG-21 să ia foc abia la aterizare.

Comisia de anchetă care s-a constituit pentru omologarea performanței a început prin a investiga ce căuta MIG-ul 21 în aer, cum a ajuns el acolo și din ce cauză a luat foc abia la aterizare, având în vedere că tocmai fusese reparat la Aerostar Bacău. Mai mult, surpriza tuturor s-a amplificat după aflarea informației că MIG-ul 21 nici măcar nu aparține Armatei Române (ci unui aliat), mai existând așadar și alte armate care încă mai au MIG-uri 21 în dotare.

Se cuvine a menționa că avioanele militare MIG-21 din dotarea Armatei Române întotdeauna i-au preocupat pe oficialii români, făcând de multe ori chiar obiectul unor întâlniri la înalt nivel. Chiar acum doi ani, la o întâlnire la înalt nivel deasupra Podișului Babadag, două MIG-uri 21 ale Armatei Române au căzut de comun acord. Dar MIG-urile 21 au făcut nu numai obiectul unor întâlniri la înalt nivel, ci ele au intrat și în conștiința populară (ca în versurile rapsodului popular: „Vino, Doamne, pe pământ/ Ca să vezi MIG-uri arând”) și, prin intermediul marelui poet George Bacovia, chiar în marea poezie a lumii:
„Un gol istoric se întinde,
Pe-aceleași vremuri mă găsesc…
Și simt cum de atâta ploaie
Piloții grei se prăbușesc”.
(George Bacovia- „Lacustră”)**
Iată deci cum poetul surprinde sugestiv prăbușirea, declinul, ca efect devastator al supraîncărcării MIG-urilor cu picături de ploaie în timpul vremurilor nefavorabile și cu piloți obezi („grei”, cum eufemistic se exprimă poetul), lipsiți de orice pregătire fizică.

Închei amintind un cunoscut complex freudian, complexul MIG-ului 21, conform căruia oricine s-a urcat vreodată într-un asemenea avion manifestă la eventuala coborâre dorința acută de a-i fute pe toți cei care l-au sfătuit să facă așa ceva.

*http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-15455389-avion-militar-mig-21-luat-foc-aterizare-nicio-persoana-nu-fost-ranita.htm 

**http://agonia.ro/index.php/poetry/80484/Lacustra

6 comentarii:

  1. Noi, cei care ne pricepem, stim ca dupa ce ai terminat de reparat un MIG-21 trebuie sa-l lasi o noapte pe o platforma de beton, ca sa vezi dimineata daca are scurgeri de ulei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi, oamenii de buna-credinta, stim ca daca gasim un MIG cazut pe strada trebuie sa mergem sa il predam la cea mai apropiata unitate de militie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Patronu de marmote27 august 2013 la 23:33

    Steaua si Legia tocmai se lupta care sa se faca de cacat in grupele Champions League:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fratele patronului de marmote27 august 2013 la 23:38

      Legia Varsovia a egalat la 2...sper ca polonezii sunt fericiti acum!

      Ștergere
    2. Dupa ce a marcat repede 2 goluri, Steaua a jucat la 0-0.

      Ștergere
  4. A-nceput de ieri sa cada
    Cate-un MIG, acum a stat,
    Nici nu s-a mai ridicat.
    Bine ca n-a fost pe-o strada
    Sau in vreun cacat.

    RăspundețiȘtergere