Google+

vineri, 27 septembrie 2013

Să învăţăm cuvinte noi!


În cadrul rubricii culturale a blogului, vom învăţa astăzi câteva cuvinte noi: “carte”, “a citi” şi “bibliotecă”.

1. Substantivul “carte” reprezintă un mănunchi de file legate împreună. Dar ce este aceea o “filă”? În accepţiunea cvasiunanimă, o filă reprezintă o bucată de hârtie destinată aprinderii focului la grătar sau confecţionării unui cornet de seminţe.
Ceea ce ne interesează însă pe noi în prezentul studiu este sensul restrâns al cuvântului “filă”, adică acela de bucată de hârtie acoperită cu nişte caractere pe care specialiştii în domeniu le numesc litere (nici măcar literele nu mai sunt ce-au fost odată- adică slove).

2. Verbul “a citi” este folosit în mod uzual în construcţii semantice de genul:
-“Frăţioare, l-am citit dintr-o privire pe fraier!”
-“Coae, până s-a dezmeticit babacu’ eu citisem deja două sticle de la el din bibliotecă!”
-“Vino la baba să-ţi citească în palmă, frumosule-chiparosule!”
-"În stele poți citi de mai multe ori, în meteorit o singură dată".
-"Cine citește Verdi, nu poa' să asculte Schopenhauer, dar poa' să dea cu oiștea în Kierkegaard."
Cu caracter de excepţie, verbul “a citi” poate avea o anumită legătură cu substantivul “carte”, studiat anterior. Astfel, în întelesul său restrâns, el poate desemna acţiunea de a parcurge cu privirea caracterele scrise pe o filă. 
De asemenea, trebuie menționat că în istorie verbul "a citi" a fost de multe ori perceput ca fiind în opoziție cu verbul "a scrie": de exemplu, până în 1989, note informative la Securitate scriau numai cei care nu citeau.

3. Substantivul “bibliotecă” poate fi definit ca acel loc în care mai multe cărţi au fost depozitate cu scopul de a cădea în anonimat.
Pentru a vă facilita înţelegerea, vom menţiona că actualmente un sinonim perfect pentru substantivul “bibliotecă” este substantivul “sihăstrie”, dat fiind faptul că au trecut deja 2 ani de când paparazzi ziarelor de scandal* au surprins ultima persoană care intra într-o blbliotecă (nu este sigur dacă nu cumva era chiar bibliotecarul).
Conform specialiştilor în economie, singura ramură industrială aptă să revitalizeze bibliotecile este industria tezelor de doctorat, ale cărei exigenţe impun fotocopierea unor pagini din cărţile depozitate în bibliotecă, pentru ca aceste pagini să devină parte integrantă din tezele de doctorat.

*Scuze pentru pleonasmul "ziare de scandal"!

2 comentarii:

  1. O biblioteca mai poate sa insemne si un fisier cu extensia .dll iar verbul a citi este folosit foarte des si in IT si se refera la plagiatul informatiei de pe un suport media (flash, blitz, harddisk, disk optic, disc zburator neidentificat, disc pentru discuit[folosit in agricultura - n.a.]). Despre carti n-am auzit decat ca sunt niste obiecte pe care le cumpara intr-o veselie oamenii prin Germania sau chiar mai aproape, prin Ungaria, dar nu stiu exact la ce folosesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am dat odata peste o carte foarte buna: am mancat din ea o saptamana cu toata familia.

    RăspundețiȘtergere