Google+

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Ștefan cel Mare și Iancu de Hunedoara făceau suta de metri în mai puțin de 9 secunde


După cum reiese din două documente existente în arhiva Vaticanului, Ștefan cel Mare și Iancu de Hunedoara erau apți să facă suta de metri în mai puțin de nouă secunde.

Primul care a reușit această performanță, în urletele f(m)uribunde ale spectatorilor, a fost Iancu de Hunedoara, pe terenul de luptă cu turcii de la Belgrad, în 1456, motiv pentru care papa Calixt al III-lea i-a trimis o scrisoare recomandată cu confirmare de primire pe câmpul de luptă în care l-a numit „Atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”. Se spune că primind scrisoarea Iancu de Hunedoara a regretat că nu este general cartaginez pentru a fi numit de Papă „Atletul cel mai puternic – punic – al lui Christos”.

Al doilea performer care a reușit să facă suta de metri în mai puțin de nouă secunde, a fost Ștefan cel Mare, pe câmpul de luptă de la Vaslui (1475), prilej cu care papa Sixt al IV-lea i-a trimis o scrisoare cu timbru demisec și nonvaloare declarată în care l-a numit „Atletul lui Christos”. De remarcat că, întrucât scosese totuși un timp de fugă pe câmpul de luptă ceva mai slab decât Iancu de Hunedoara, Papa l-a numit pe Ștefan numai „Atletul lui Christos”, în timp ce pe Iancu îl numise „Atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”. Pentru acest motiv, Ștefan i-a urât până la moarte pe bozgori și de câte ori a avut ocazia s-a aliat împotriva lor cu singurul său vecin cu care nu prea se bătea- Marea Neagră.

Până astăzi, nimeni în afară de cei doi conducători români nu a mai reușit să facă suta de metri în mai puțin de 9 secunde. Recordmanul mondial Usain Bolt a reușit abia 9,58 secunde, motiv pentru care Papa nu l-a numit niciodată „Atletul lui Christos”.

12 comentarii:

  1. Ha, ha, iar a nimerit Abatele spurcat pe National TV, unde tocmai s-a terminat "Stefan cel Mare".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iredentilă, eu mă uit la asemenea filme ca la ”Tristan și Bran”. Au făcut comedii bune la viața lor comuniștii naționaliști, nu-i așa?

      Ștergere
    2. Desigur, au facut comedii istorice foarte bune, cu toate astea nu au fost atat de destepti ca mine. Eu ma mir cum nu l-or fi pus comunistii pe Fane la Vaslui intr-o farfurie zburatoare, desigur un prototip inventat de el împreună cu Marele Cneaz al Kievului.

      Ștergere
    3. Lasa ca i-a pus Daniel Roxin pe daci in farfurii zburatoare:). Eu ma mir de ce n-or fi scos dacii la Tapae tancurile T 34 si rachetele V1 si V2. Care o fi fost oare misterul?

      Ștergere
    4. Daca vrei sa afli raspunsul la aceasta intrebare, numai Zalmoxis cel initiat in mistere te poate ajuta. Si daca vrei sa ajungi sa vorbesti cu el, trebuie sa te arunci de la etajul 4 intr-un stalp ascutit de metal. Dacii asa comunicau cu el, asa functiona internetul pe vremea aia- in retea de sarma ascutita.

      Ștergere
  2. Patronu de marmote16 februarie 2013 la 18:59

    Pe o stâncă neagră, într-un bloc recent,
    Unde bate vântu-n casă și-i mereu curent,
    Suspină pe Facebook tânăra domniţă,
    Cu dinții din față ca o castoriță:
    Căci în bătălie soţul ei dorit
    A plecat cu oastea şi ... s-a întors fără.

    RăspundețiȘtergere
  3. Porumbel Ciripescu16 februarie 2013 la 19:04

    Totusi, pe vremea lui Stefan, Imperiul Hoțoman era mai mult in Turcia, acum e mai mult la noi:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Totusi Iancu de Hunedoara si Stefan cel Mare sunt doua dintre cele mai importante personalitati ale istoriei noastre, nu e deloc corect modul in care iei totul in deradere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi fi serios printre puținele dăți (am băut vreo 3 beri, este posibil ca asta să fie cauza). Ceea ce fac este să critic stereotipurile, istoria standardizată, istoria care la noi se predă încă în școli după șabloane și se scrie după șabloane (desigur, cu câteva excepții). Dacă vrei să-ți faci o imagine cât de cât apropiată de adevărul istoric trebuie să procedezi și în cazul istoriei cum făceau cândva jurnaliștii (pe vremea când încă mai existau jurnaliști): verificau informația din cel puțin 3 surse cât mai obiective. Hai să luăm de exemplu cazul lui Ștefan cel Mare. Majoritatea istoricilor români îl hiperbolizează, BOR l-a făcut sfânt (normal, doar a construit 47 de biserici sau echivalent). Și acum să vedem ce zicea și Grigore Ureche: "Fost-au acest Ștefan, om nu mare la statu, mânios, și degrabă a vărsa sânge nevinovat: de multe ori, la ospețe omorâia fara giudeț”. La un sfânt de acest gen să te închini tu și familia ta, anonimule! (desigur, nu trebuie absolutizat nici ce spune Grigore Ureche). Marea victorie de la Vaslui? La ce a folosit? În 1484 pierde- cu efecte economice dezastruoase pt. Moldova- Chilia și Cetatea Albă (cucerite de turci), importante porturi comerciale la Dunăre și Marea Neagră. Spre sfârșitul domniei oricum ajunge să plătească tribut turcilor. Câștigarea unei bătălii nu înseamnă și câștigarea războiului, iar noaptea nici pisicile negre nu sunt ceea ce par a fi:)

      Ștergere
    2. Corect ce spune Abatele, chintesenta a ceea ce a spus o voi prezenta eu: daca tot te bati, fa-o dracu' cu cap, altfel din piticiune violenta si drojdiera risti sa devii Mare si Sfant.

      Ștergere
    3. esti prost tare. Ce vrei sa spui, ca Stefan cel Mare nu-si facea laba, nu avea cosuri si ii mirosea cacatul a miros de trandafiri? Trebuie sa fii o specie foarte imbecila de naiv sa crezi ca nu avea defecte. Ideea este ca literlamente toti conducatorii aveau defecte. Cele descrise de Grigore Ureche se incadreaza perfect in orsicare lider vestic, de la earl pana la rege, prin toata casta nobiliara. Violuri, orgii, crime. De fapt, singurul mod prin care regii vestici isi stabileau puterea era sa-si asasineze proprii frati.

      Ca a avut lupte in care a pierdut? Uite-te la Richard Inima de Leu, cel mai irelevant si slab strateg militar de care, surprinzator, toata lumea a auzit. Uite-te la unguri, literalmente toata clasa lor nobiliara si oamenii lor celebri sunt indestulati pe spinarea taranilor romani pe care ii priva de drepturi si ii subjuga.

      In fine, ideea este ca avem un personaj. Esti prost daca esti asa de naiv sa crezi ca nu are defecte. Dar esti dublu prost sa nu intelegi ca istoria e de fapt un marketing a acestor personaje. Stefan cel Mare ramane, si trebuie sa ramana, cel mai important rege al romanilor. In Ardeal sunt inca cativa, Horea - cu rascoala lui care a reverberat in toata Europa si care a inspirat alte revolutii (doar ca asta nu se invata la scoala si nici nu ai vreo problema cu asta) si Avram Iancu, care literlamente a fost la nivel de rege ardelean, neincoronat si nerecunoscut.

      Ștergere
  5. 10 plm, tu ce ai facut pt tara asta? dobitocule de 9 secunde!

    RăspundețiȘtergere