Google+

marți, 11 decembrie 2012

Poteci încălzite cu fonduri europene în satele din Bărăgan


Având în vedere ninsorile abundente prognozate în viitorul apropiat în Bărăgan, Guvernul a demarat în satele din această zonă lucrările de montare a unor instalații performante de încălzire a potecilor către cârciumi. Odată finalizate aceste lucrări, finanțate cu fonduri europene, potecile de legătură dintre casele sătenilor și cârciumi nu se vor mai înzăpezi. Guvernul încearcă astfel să preîntâmpine situația ingrată din anii anteriori, când foarte mulți săteni au fost împiedicați de nămeți să ajungă la cârciumă pentru a comenta, la un pahar de tărie, prestația militarilor trimiși la deszăpeziri.

Conform ultimelor studii sociologice, în anotimpul rece instituțiile Statului despre care vorbesc cel mai mult sătenii la crâșmă sunt Biserica mamii lor, ‘Ar măta și Elodia. Dacă Biserica mamii lor și Elodia se bucură încă de o mare trecere în rândul sătenilor de la crâșmă, ‘Ar măta este într-o mare scădere de popularitate.
Cauza acestei scăderi dramatice a încrederii sătenilor în ‘Ar măta o reprezintă în principal prestația jenantă a militarilor la deszăpeziri în iernile trecute. Astfel, sătenii din cârciumi au descris iarna trecută reporterilor TV veniți să-i intervieveze chiar abuzuri șocante la care au fost supuși de către militari. Cel mai revoltător abuz comis de militari, intens mediatizat iarna trecută, este cel al unui sătean în etate de 35 de ani din satul Trântorași, comuna Puturoșii din Deal, căruia militarii au refuzat să-i bage cutiile de conserve în casă, abandonându-i-le pur și simplu pe prag. Apoi, refuzând să-i dea jos toată zăpada de pe casă, i-au mai lăsat aproximativ o lopată, persiflându-l că este zăpada de prăsilă pentru iarna următoare.
Un alt abuz care a scandalizat chiar opinia internațională este cel săvârșit de către militari asupra unei babe, căreia, cu intenția vădită de a o chinui, militarii i-au deszăpezit poteca spre fântâna din curte, lăsându-i în schimb înzăpezită cărarea spre beciul în care își ținea butia de vin.

Pentru a preîntâmpina abuzuri ca cele de mai sus, Ministerul Apărării Naționale a încheiat un contract de prestări servicii cu principalele televiziuni de știri, conform căruia fiecare soldat care va fi trimis în iarna aceasta la deszăpeziri va fi monitorizat pe teren de cel puțin două care tehnice cu boi ale televiziunilor de știri.

4 comentarii:

  1. Da, mi-aduc aminte de saraca babaciune careia i-au lasat tortionarii poteca spre butoiul de vin inzapezita. Avea pana si chilotii inghetati pe ea, aia de la Antena 3 au numit-o „baba cu chiloti de tabla”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Era cumva baba aia mica, neagra, de respira greu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Alo, coane Abate, pe unde dracu' umbli? Sa stii ca o sa-mi reziliez abonamentul la blog, adica eu platesc bani grei ca tu sa nu scrii nimic de 3 zile ??? Un Abate lenes ca toti abatii! Dar la umplut burdihanul, buzanarele la sutana si la preacurvie sunteti primii!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze, domnule I.R. Dentilă, a trebuit să merg trei zile să beau și să mănânc în interes de serviciu la Vaslui, Bacău și Iași:)

    RăspundețiȘtergere