Google+

vineri, 22 februarie 2013

Ghid practic de vizionat meciurile Stelei pe DigiSport


Întrucât la meciul de aseară cu Ajax am remarcat că jucătorii Stelei se încăpățânau să facă pe teren cu totul altceva decât relata comentatorul DigiSport, motiv pentru care telespectatorii nevăzători au crezut că Ajax joacă cu Brazilia lui Pele, consider util să redactez un mic ghid practic de vizionat meciurile Stelei pe DigiSport:
                           
-„respingere imperială a lui Latovlevici” = Latovlevici ajunge primul la minge și îi fute un șut tocmaîn tribuna a II-a. Sintagma „respingere imperială” trădează orientarea monarhistă a comentatorului, în contradicție cu orientarea anarhistă a jocului de pase din teren. În spiritul cultului personalității, adânc înrădăcinat la români, în timpul regelui Mihai comentatorii DigiSport foloseau sintagma „respingere regală a balonului”, iar în Evul Mediu foloseau sintagma „”respingere voievodală a bășicii”. De asemenea, în Evul Mediu timpuriu, la meciurile din diviziile județene, comentatorii DigiSport utilizau și noțiunile de „respingere cnezială a balonului” sau, în zona Olteniei, chiar „respingere bănească a balonului”.

-„gol de senzație Chiricheeeeșșșșșș”- aici trebuie să recunosc că băieții de la DigiSport au dreptate. Senzația este un proces psihic primar. Nu există niciun jucător de fotbal care să fi atins până acum nivelul proceselor psihice complexe: percepția sau reprezentarea. Comentatorul DigiSport este conștient și el de această realitate și de aceea nu folosește sintagme cum ar fi „gol de percepție Chricheeeeeșșșșșș” sau „gol de reprezentare Chiricheeeeeșșșșșșșșșșș”.

-„în această seară Dumnezeu este stelist”- prin această sintagmă, comentatorul DigiSport încearcă să vină în sprijinul divinității. După cum se cunoaște, Dumnezeu nu a fost niciodată prea hotărât ce este: creștin, musulman, budist sau, pur și simplu, ateu. Prin exprimarea sa, comentatorul DigiSport vine în sprijinul Dumnezeului bulversat, aflat în căutarea conștiinței de sine. Dar, totuși, spectrul îndoielii își face apariția într-un colț al imaginii chiar și în sintagma folosită de comentatorul DigiSport: iată, Dumnezeu este stelist „în această seară”. De mâine, nici Dumnezeu nu este hotărât ce va mai fi. De exemplu, pe 7 martie 2013, în optimi, suntem siguri că Dumnezeu va fi londonez. Căci e o veche vorbă din popor:„Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n ațe”.

-„cursă infernală a lui Nikolici” = min. 90: Nikolici abia se târâie spre jumătatea de teren adversă. Prin această sintagmă, comentatorul DigiSport atrage atenția asupra efemerității naturii umane. Mai devreme sau mai târziu, toți păcătoșii cu darul beției (ca să folosim limbajul biblic) vor face o cursă spre Infern. Mai domoală sau mai infernală, în funcție de cantitatea de alcool consumată. A lui Nikolici sigur e infernală.

-„talpă cinică a olandezului” = talpă a unui jucător olandez ce a fost puternic influențată de discipolul lui Socrate având numele de cod Antistene, întemeietorul cinismului. Un jucător cinic olandez pledează întotdeauna pentru viața naturală, apropiată de animalitate și acuză normele convenționale impuse pe terenul de fotbal, pe care la faultează oricând poate și are posibilitatea. Jucătorul cinic olandez consideră că scopul vieții este fericirea, iar ea nu putea fi atinsă decât cu talpa cinică.

Pentru mai buna înțelegere a noțiunilor de mai sus se impune a menționa că, în viziunea comentatorilor DigiSport, oricât de bine ar juca, fotbaliștii echipelor străine care joacă cu Steaua niciodată nu vor „respinge mingea imperial” și nici nu vor reuși un „gol de senzație”. Ei vor fi cel mult în măsură „să pună tălpi cinice”.

8 comentarii:

  1. Daca as fi fost jurnalist (dar ii multumesc maicutei mele ca nu m-a avortat jurnalist), eu as fi folosit numai titluri de genul: "Virusii troieni de la Steaua l-au batut pe Aiax" sau "Chiriches- calcaiul lui Ahile al lui Aiax".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa si te-ar fi citit p_la:)

      Ștergere
    2. Cuviosul Poponarie22 februarie 2013 la 18:31

      Bah, Iredentila, tu pt cine crezi ca scrii articole sportive, pentru Plesu si Liiceanu? :)

      Ștergere
    3. Nu, la astia doi stiu ca n-am nicio sansa. Ei il citesc pe Tolontan. Eu scriu pentru alde Cartarescu si Patapievici. La o cronica de mana a doua pentru un meci de Liga 1 mi-a dat Patapievici si like. Sunt bun! Nu ca Vadimash, dar acceptabil.

      Ștergere
  2. Patronu de marmote22 februarie 2013 la 18:34

    Chiar daca n-am luat bataie,
    Credinta nu mi se-ndoaie.
    Sunt cu Steaua pana mor,
    Pe cioroi sa ii dobor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pescarul amator in ape tulburi23 februarie 2013 la 00:33

    Dupa ce a eliminat pe Ajax, in optimi Steaua a picat cu Fairy. Daca ii elimina si pe astia joaca in sferturi cu Axion.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai peste Mr. Proper sa nu dea Steaua, asta a fost intotdeauna idolul gospodinelor de pe gazon.

      Ștergere
    2. Porumbel Ciripescu23 februarie 2013 la 00:40

      Sau peste Mister Musculo. Daca ramane MM intre 4 ochi cu Mr. Musculo, gata, a trantit meciul!

      Ștergere