Google+

vineri, 15 februarie 2013

Răzgândire de senzație a lui Neagu Djuvara: „Primii voievozi ai Țării Românești au fost de fapt de origine avară”


Descoperiri arheologice și studii lingvistice recente l-au determinat pe Neagu Djuvara să se răzgândescă asupra originii primilor voievozi ai Țării Românești. Deși până recent acesta susținea originea cumană a lui Thocomerius- Negru Vodă, în prezent el crede cu tărie că primii voievozi ai Țării Românești erau nu cumani, ci avari.

„Obiectele descoperite în mormintele primilor voievozi: inele de aur, monede, diademe, paftale, veșminte scumpe, denotă clar originea avară, dacă nu chiar extrem de avară, a acestora”, susține Neagu Djuvara.

„Mai mult, conform ultimelor studii lingvistice, primii voievozi foloseau în mod curent, ba chiar excesiv, în limbaj, cuvinte de natură a le trăda originea avară: „a lua”, „a avea”, „a poseda”, „a confisca”, „a-și însuși”, „a taxa”, „a impozita”, „a se căpătui”. Chiar când foloseau cuvântul „ban”, în mod cert de factură avară, primii voievozi aveau mai întâi în vedere moneda ca atare și abia apoi funcția de mare dregător (la care de altfel nu puteau accede decât cei familiarizați, ca și voievodul, cu prima accepțiune)”, a conchis Neagu Djuvara.

8 comentarii:

  1. Ai uitat sa precizezi ca deosebita lucrare va aparea la editura Cumanitas, fie in cadrul "Colectiei pentru bulangii", fie in cadrul colectiei "Raftul Penisei".

    RăspundețiȘtergere
  2. Era previzibil ca Abatele detractor al istoriei neamului prost (cu exceptia mea, care sunt foarte destept) va posta mai devreme sau mai tarziu asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi-noapte l-am visat pe Iorga. Se făcea că-i ziceam așa: „Mo, diletantule amator care ejdi, n-ai scris tu toată viața ta cărți câte am citit eu, ai înțeles?”

      Ștergere
  3. Cum comenteaza Abatele faptul ca Puiu Hasotti, Ministrul Culturii, a interzis prelevarile de ADN din mormantul lui Vlaicu-Vodă, astfel incat sa nu i se poata stabili originea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aprob pozitiv atitudinea lui Puiu Hașotti, Sinistrul Culturii. Păi dacă se dovedea că primii voievozi ai Țării Românești erau cumani, nu-ți dai seama cu câte revendicări teritoriale cumane ne-am fi trezit în prezent? Știi de ce Puiu Hașotti nu se teme că-i va lua Arnold Schwarzenegger locul când va vizita România? Pentru că Schwarzenegger este doar culturist, nu și culturnic.

      Ștergere
  4. Patronu de marmote15 februarie 2013 la 23:15

    Influența avară se regăsește și în folclorul nostru popular. La Jean de la Craiova, de exemplu, într-o singură strofă găsim nu mai puțin de două cuvinte de origine avară: „jupân” și „ban”. Iată:
    „Sunt număru' unu,
    V-ați găsit jupânu',
    Și pe-ai mei dujmani,
    Îi îngrop în bani”.

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa Abate, ar trebui sa spui asta raspicat si ar trebui ca toata Europa sa stie ca romanii au origini avare si nu aviare cum cred toti carcotasii aia din vest si din nord si din sud si chiar si din est. Ar trebui ca litera i sa fie declarata prin constitutie "litera non-grata".

    RăspundețiȘtergere