Google+

marți, 29 ianuarie 2013

Conform unui sondaj, tot mai mulți români cocalari scriu pe Facebook cuvântul „pula” cu umlaut (recte „püla”)


Studii lingvistice de ultimă oră au demonstrat că tot mai mulți români cocalari scriu pe Facebook substantivul „pula” cu umlaut (recte „püla”).
Conform utilizatorilor cocalari ai cuvântului „püla” cu umlaut, acest fenomen se datorează influenței limbii germane, la care sunt expuși aproape zilnic.

„Zi de zi suntem nevoiți să comunicăm în germană cu producătorii nemți de automobile- Mercedes, Audi sau BMW- pentru a le explica în detaliu ce modificări speciale să aducă pentru noi mașinilor pe care le comandăm și ce dotări suplimentare să aibă. Am ajuns să le dăm atât de multe indicații în germană încât acum folosim cuvântul „püla” numai cu umlaut sau, pentru cunoscători, tremă”, s-a plâns unul dintre cocalarii care zilnic utilizează pe Facebook „püla” cu umlaut.

„Nu are nicio importanță că cineva mi se adresează cu „püla” cu umlaut atât timp cât îmi vorbește cu „dumneavoastră”, a scris pe Facebook un alt cocalar supus influenței lingvistice germane.

5 comentarii:

  1. Abate, nu esti normal la cap, sa-mi bag „püla” cu umlaut daca n-am dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Patronu de marmote29 ianuarie 2013 la 22:57

    Chiar acum din crang venii
    Și cu veste bună.
    Astăzi e concert, copii,
    Merg si eu, si tu sa vii,
    Mergem impreuna.
    Vreți programă, lămurit?
    Stati putin sa caut:
    ...„Püla”, un solist vestit,
    Va canta din umlaut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Marmoțele, am citit poezioara acum cinci minute și nici amu nu s-o potolit râsu! Ești bun, stuchi-te-ar mâțele (asta ca să nu folosesc limbajul actual, în care aș fi nevoit să mă exprim cam așa: „da-ți-ar pisicile o flegmă între ochi!”)

    RăspundețiȘtergere
  4. Va mai aduceti cumva aminte de poza in care herr Basescu rade tinandu-se de masa si doamna Merkel sprijinindu-se de Basescu? Gurile rele spun ca se amuzau de fapt pe seama marinarilor care se scufundau si cereau ajutor timp in care paza de coasta germana ii intreba la ce se gandesc (stiti voi, aia cu mayday-mayday, sinking si thinking). Ei bine, adevarul este ca doamna Merkel era ingrijorata de folosirea pülii cu umlaut din ce in ce mai frecvent si-si exprima ingrijorarea ca asta ar fi o ofensa adusa tuturor germanilor care folosesc umlaut-ul in arhicunoscuta expresie "Deutschland über alles!", insinuand ca romanii ii baga püla in mandria germanilor. Animalul politic din Basescu care nu doarme si nici nu se-mbata niciodata a reactionat prompt: "doamna Merkel, stati linistita ca nu se-ntampla asa ceva! Stiti cum se traduce asta in romana? Romania pizdi tăți! Ei spuneti si dumneavoastra ce sa ne bagam daca n-avem cu ce?"

    RăspundețiȘtergere
  5. Studiu: peste 90% dintre medicii iredentiști recomandă pasta de dinți Blend Ahmed, pentru că vă umple de tartor!

    RăspundețiȘtergere