Google+

joi, 26 iulie 2012

Secţiunea istorică a blogului, bre!


Ptiu, era să se scurgă sfânta zi de 26 iulie şi noi să nu pomenim nimic pe acest blog despre bătălia de la Războieni (sau Valea Albă), care a avut loc taman la data de 26 iulie 1476.
De ce este această bătălie atât de importanta pentru noi? Pentru că aceasta si bătălia de la Chilia (1462) sunt singurele bătălii (dintre cele vreo 36) duse de Ştefan cel Mare, cu privire la care istoricii români admit cu majoritate de 50% + 1 că nu au fost câştigate de voievodul moldovean.
Care sunt motivele pentru care Ştefan cel Mare nu a câştigat şi bătălia de la Războieni, rămâne unul dintre misterele istoriei, dat fiind că el avea toate avantajele tehnico-tactice de partea sa, astfel:
1. fiecare moldovean avea cel puţin 10 adversari pe care să-i bată, noroc cu care moldovenii de astăzi nu se mai întâlnesc aşa des (ca o paranteză neimportantă, sa precizăm că oastea lui Ştefan avea aprox. 12.000-15.000 de oameni, iar oastea lui Mahomed al II-lea peste 150.000 de neoameni –am folosit acest termen pentru că erau păgâni);
2. toţi oştenii moldoveni erau dotaţi cu pari, ghioage si topoare (se spune că pentru o astfel de echipare completă, rapidă şi eficientă, Ştefan îi minţise că merg împreună la cârciumă);
3. tunurile moldoveneşti erau mai puţine şi aveau o distanţă de tragere mai mică decât cele turceşti, aspect care i-a îndemnat pe moldoveni la ceea ce ei se pricepeau cel mai bine: lupta corp la corp.
Ei bine, dragi cititori, cu toată această conjunctură extrem de favorabilă, Ştefan cel Mare nu a câştigat bătălia de la Războieni, rămănându-le istoricilor să facă supoziţii cu privire la cauzele acestei “lipse de victorie” (am preferat să folosim acest termen deoarece istoricii care se ocupă de istoria românilor nu posedă in fondul lor lexical substantivul “înfrângere”, astfel că nu-l înţeleg).

În ce priveşte părerea istoricilor acestui blog, noi credem că Ştefan a fost văduvit de victorie la Războieni pentru următoarele considerente:
1. În anul desfăşurării luptei (1476), Ştefan era numai Mare, nu şi Sfânt (Sfânt a devenit abia ulterior). Or, divinitatea nu putea să ofere o asemenea victorie asupra păgânilor decât unui Sfânt. Aşa cum ne-a dovedit istoria universală, cu cât un conducător de oşti era mai Sfânt, cu atât bunul Dumnezeu îi acorda un sprijin mai mare întru măcelărirea adversarilor.
2. Se spune că în fiecare an al domniei sale, Ştefan a ridicat o biserică, mănăstire sau echivalent. Ghinionul lui Ştefan la Războieni a constat, în opinia noastră, in faptul că la acel moment el se afla abia în cel de-al nouăsprezecelea an de domnie, astfel că închinase Domnului numai 19 biserici. Dacă ar fi avut norocul ca bătălia de la Războieni să se desfăşoare în anul 1503 (de exemplu), moment la care Ştefan finalizase 46 de biserici, suntem siguri că Ştefan, beneficiind de această dată de ajutorul divinităţii, i-ar fi bătut pe turci la scor de forfait. Aşa, ce divinitate, bă, pentru numai 19 biserici, să-ţi permită să repurtezi o asemenea victorie? Pentru doar 19 biserici, noi nu credem că l-ar fi făcut învingător nici o divinitate de-asta mai de mâna a doua, gen Shiva sau Buddha.
                                              
În încheiere, vă mai spunem că ceea ce ne-a mai mirat pe noi foarte mult a fost faptul că Ştefan nu a solicitat invalidarea rezultatului bătăliei de la Războieni. Astfel, la luptă au luat parte doar 12.000- 15.000 de moldoveni, în timp ce pe listele permanente ale armatei moldovene se aflau înscrise nu mai puţin de 40.000- 50.000 de persoane. Păi dacă la luptă au participat mai puţin de jumătate plus unul din numarul oştenilor moldoveni aflaţi pe listele permanente, de ce nu a solicitat Ştefan invalidarea rezultatului bătăliei?

4 comentarii:

  1. Adevarat graisi prietene blogger.
    O sa constitui o comisie la ministerul condus de subal-"terna" mea Ambramburica care sa valideze sau nu cafteala luata de inaintasul nostru, Stefan cel Mare si Foarte Sfant la Razboieni.
    In orice caz, semnalez lipsa de preocupare a dictatorului Traian Basescu fata de acest caz, foarte important pentru istoria noastra.
    Rusine Traian Basescu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa ca ti-i doftoriceste Ponta dupa ce ajunge comandir suprem al Partidului Voiculescu ROmanica, de ajung ghietzii oamini sa zica de toate cele ca Basescu o fo divinul pentru prapadirea maciucarelii de la Resboieni. Tiranu ista chior si marinar turmentat di rom, s-o ashazat cu curiu pi cartea di istorie sh erea dischisa ezact la paginurile di istorie maronie de la Rasbeleni. Ashe ca s-o facut de marou toata batalia, desi initial era cacanie numa pe margini.

    Ti-am citat o bucata din Vorovelnitza scrisa de Grigorea dupa Ureche din Vetrisoaia de Vaslui

    RăspundețiȘtergere
  3. Si daca dai gres si prima comisie valideaza cafteala? Eu cred ca ar trebui sa constitui de pe acum, pentru orice eventualitate, mai multe comisii. Vezi, aici conteaza ce indrumator de doctorat ai! Daca-l avea ca indrumator pe Sfantul Parinte Referendarie in loc de Daniil Sihastrul, acum Fanel era voievod international, pe onoarea mea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule blogger, pe plagiatul meu, crezi tu ca nu am luat masuri? Daca prima comisie valideaza cafteala rezultatul acesteia va trebui validat de o a doua comisie....si tot asa.
    Alea jacta est!

    Imi place asta cu alea jacta est, mi-a venit mai devreme cand l-am trezit din somn pe Crinut.Suna bine, nu?
    Ce destept sunt.

    RăspundețiȘtergere