Google+

joi, 11 octombrie 2012

Nobelul pentru literatură de anul acesta a luat-o la Moian*

După cum v-ați dat zeama și din titlu, premiul Nobel pentru literatură 2012 a fost câștigat astăzi de scriitorul chinez Mo Yan** (vezi aici).
Dacă până în prezent scriitorul chinez era în România un celebru necunoscut, suntem siguri că începând de mâine el va face furouri în rândul coafezelor din București, devansându-i în preferințele acestora chiar și pe Coelho și Mircea Badea. Nu va mai rămâne nicio coafeză în București care să nu pretindă că este ahtiată după Moian, că ia Moian pe unde apucă, inclusiv pe la librărie.
Și pentru că titlurile operelor lui Mo Yan sunt la fel de sugestive ca și numele scriitorului pechinez, editura Humanitas Friction a anunțat cu sule și trâmbițe că în curând va edita opera lui Mo Yan “Țâțe mari și șolduri late (1995)”. Astfel, pentru a-l omagia pe Mo Yan, Humanitas Friction va edita opera “Țâțe mari și șolduri late” în cadrul Colecției “Raftul Penisei”.
Mai mult, Humanitas a anunțat că romanul lui Mo Yan “Obosit de viaţă, obosit de moarte” este chiar în curs de apariţie. Personajul principal nu se dezminte nici el, el purtând sugestivul nume de Ximen Nao sau, în traducerea din Colecția “Raftul Penisei”- Himen Nao. Acțiunea romanului este de-a dreptul captivantă: personajul principal se reîncarnează rând pe rând în tot felul de chestii cool: mai întâi măgar, apoi vită de povară, câine, maimuţă, Chupacabra, câinele din Baskerville, Yeti, monstrul din Lochness. Când nimeni nu se mai aștepta, soarta marcată de tragicul destin i-o trage lui Himen Nao de nu se vede: ca și când acesta nu ar fi pătimit îndeajuns, îl reîncarnează în chintesența inferiorității speciilor de protozoare, adică în om. Chiar kafkian dacă n-ar fi de-a dreptul sartrian!   

*de fapt și anii trecuți tot cam la moian a luat-o.
 
**Partidul Comunist Chinez chiar prevăzuse că Mo Yan va lua anul acesta Nobelul pentru literatură și chiar îl avertizase pe scriitor: “Tăticu’, la ce scrii matale...ai grijă să nobelești!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu