Google+

joi, 22 noiembrie 2012

Pentru ieșirea din criză, Guvernul propune impozitarea șpăgilor din sectorul public


În vederea redresării situației economice a țării, Guvernul a propus astăzi ca șpăgile din sectorul public să fie supuse cotei unice de impozitare de 16%.
În mod neașteptat, măsura se bucură de largul sprijin al funcționarilor publici. Este frustrant să încasăm mii de euro șpagă pe lună și să nu ne putem lăuda cu acest lucru decât în cadru restrâns, către colegii de serviciu. Prefer să plătesc 16% către Stat pentru ca șpaga să devină brusc legală, numai să mă pot lăuda și eu pe Facebook, ca tot omul, cu bănișorii mei agonisiți cu truda contribuabililor”, a declarat un funcționar de la Direcția Generală de Taxe și Impozite.

Propunerea Guvernului a stârnit dezbateri contradictorii în rândul analiștilor economici, care deja s-au scindat în două tabere: cei școliți în Occident sunt de părere că cei mai mulți dintre funcționarii publici se vor abține să-și declare șpăgile pe Facebook, pentru a eluda astfel impozitul legal de 16% din șpagă. Cei școliți în țară, fini cunoscători ai funcționarilor publici români, sunt ferm convinși că aceștia vor prefera să plătească impozitul legal, numai să se poată lăuda pe Facebook cu cuantumul șpăgii.

Singura problemă reală în privința declarării șpăgii pe Facebook ar putea veni tocmai din partea funcționarilor A.N.A.F., unde numai câțiva dintre angajați își permit să intre zilnic pe celebra rețea de socializare, ceilalți fiind ocupați cu campionatul de solitaire- faza pe unitate fiscală. Trebuie să se gândească cineva și la noi și să transforme solitaire în rețea de socializare. Altfel, ceilalți funcționari din sectorul public ne vor lua de proști, închipuindu-și că aici nu se ia șpagă”, a făcut un apel disperat un funcționar al A.N.A.F.

Guvernul a ținut totuși să avertizeze că noul act normativ impune indicarea clară a sumei percepute drept șpagă, șpăgile indicate ca procent dintr-o afacere viitoare nefiind permise. Măsura este normală, spun specialiștii în materie de fiscalitate, deoarece principiul transparenței fiscale impune ca baza de impozitare a cotei de 16% să fie clară.
Totodată, noul act normativ prevede și înființarea unei baze de date a clienților rău-platnici care, cu rea-credință, încearcă să obțină de la un funcționar public îndeplinirea îndatoririlor de serviciu ale acestuia fără a plăti șpagă. Această bază de date va permite funcționarilor publici o riguroasă selecție, pe criterii de profitabilitate fiscală, a cetățenilor care într-adevăr merită să greveze sectorul public cu solicitările lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu